Eldsjälar!


De finns överallt, runt omkring oss, människorna som gör skillnad i vardagen. De gör det genom sitt engagerade och hängivna arbete, i hembygdsföreningen, idrottsföreningen och alla andra föreningar där ett personligt engagemang gör skillnad för oss som deltar i föreningsverksamheten.
Runtom i landet kokas det kaffe, arrangeras fester, matcher, föreläsningar, musikkvällar och mycket annat. Bakom dessa aktiviteter finner vi dessa eldsjälar som arbetar aktivt för att hålla föreningslivet vid liv. De lägger ner hundratals, tusentals timmar på att få aktiviteterna att gå ihop så att andra kan få möjlighet att delta i eller beskåda dem. De arbetar konstant och lägger ner tid på att skriva texter, informera och sätta upp affischer. De kontaktar media, skriver pressreleaser och meddelar genom djungeltelegrafen, den information som utbytes muntligt mellan människor.

När evenemangen är slutförda samlar de ihop kontentan, städar, plockar disk, skriver tackkort till gästande föreläsare, bjuder föräldrar på en fika i idrottsföreningen som tack för god medverkan. Ja, de gör allt för att föreningarna ska gå runt. Ibland har de hjälp av andra eller inte.

Undertecknad känner en stor tacksamhet till de eldsjälar jag stött på under årens lopp. I Trelleborg finns en förening för kulturarbetare som jag var en aningens delaktig i att starta, den heter Nätverket Öppna Sinnen och har sina förgreningar i Trelleborg såväl som på Söderslätt. Vi i styrelsen arbetade mycket för att föreningen skulle fungera och i denna förening samsades många olika konstarter och stilar. Varje medlem var konstnär på sitt eget sätt, eller så var man med som stödmedlem, man kallade sig rätt och slätt kulturvän. Alla bidrog och många ansvarade men det hade aldrig blivit en realitet om inte Birgitta Godlund funnes, ordföranden på den tiden. Hon arbetade hängivet och dedikerat med uppgifterna och det hon föresatte sig det genomförde hon. Vi var i startgroparna så visst hade styrelsen mycket att lära, det fattades inte ”barnsjukdomar” i verksamheten men vi lärde oss på vägen. I detta arbete såg jag hur hon brann för det hon gjorde. Ibland ställde jag mig frågan: – Hur orkar människan? Men orkade, det gjorde hon.

Det skulle arrangeras utställningar, göras planer för kulturnatten i Trelleborg, utställningsmontrar skulle arrangeras. Inget lämnades åt slumpen, så upplevde jag det i alla fall. Föreningen hade ett spännande program med många intressanta konstnärer som ställde ut sin konst. För ångermanlänningar kanske helt okända konstnärer men det spelar ju ingen roll var i landet konsten finns för den förenar människor. Här i Ångermanland har jag stiftat bekantskap med flertalet mycket duktiga konstnärer som presenterar en hög kvalitativ konst, inramat av detta fantastiska landskap med Höga Kusten som riktmärke. Mycket tack vare mitt eget engagemang i Höga Kustens Konst och Kulturförening. I denna förening finns också en väldigt driven eldsjäl, föreningens ordförande Joje von Boisman. Många är de timmar han har lagt ner på att föra ut konsten och musiken till publikum i området. I hans närhet finns styrelsen som också de gör ett gott dagsverke.

I Trelleborg fortlever Nätverket Öppna Sinnen visserligen med nya funktionärer och en del nya konstnärer men det skapar en bas för Trelleborgs och Söderslätts egen konstrunda, en guidebok har skrivits och media har uppmärksammat föreningen ett flertal gånger. Jag själv fick förmånen att delta i invigningen av Öppna Sinnens deltagande i kulturnatten i Trelleborg då jag fick läsa min dikt ”Konsten åt folket” på Valens köpcentra, invigningstalare var kommunalrådet Ulf Bingsgård. Vi kände oss båda som en effektiv och perfekt duo i detta. Ja, det gick mycket bra. Jag återger dikten här:

”Konsten åt folket!

Det gäller att ha ett öppet sinne.
Bejaka förändringar.
Möta nya miljöer.
Nya rum.
Konsten behöver nya infallsvinklar.

Att se konsten på köpcentret, vilken multiupplevelse!
Efter färdiga inköp ta sig en stunds stilla eftertanke.
Framför en tavla, en bild, en konstnärlighet.
Sitta kvar och meditera.
Eller springa förbi och få en aha – upplevelse.

Det kanske blir starten till ditt nya liv.
Något börjar röra sig i ditt medvetande.
En inre bild skapas av dagens influenser.
Du är en del av denna aktivitet.
Du som hastar förbi dessa skyltfönster.

Du får kanske själv lust att skapa.
Ta fram dina gamla idéer från skrivbordslådan.
Eller vindsförrådet.
Om konsten når fram till dig, så har konsten nått långt!
Konsten åt folket!

Trelleborg, inför invigningen av utställningen på Valens Köpcentrum under Kulturnatten 3 september 2007.

Så gott folk, vad vore föreningslivet utan alla dessa eldsjälar som lägger ner ett så stort arbete på att få ut budskapen om föreningslivet? Inte mycket skulle jag säga, det fordras extra krafter att hålla en idé eller tanke vid liv, att forma ett manifest för gemenskap och samhörighet. Jag är glad över att ha fått vara en del av verksamheterna med mina kunskaper och egenskaper. Att jag dessutom fått förmånen att träffa dessa eldsjälar, de har gett mig mycket inspiration, känns som en rejält tilltagen bonus. Hur mycket denna bestått av, det kan de inte ana! Tack för att ni finns, eldsjälar!

Mörtsal den 11 september 2012

©Linda Åberg Luthman – Höga Kusten Poeten
F:a Levande Text 2012.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s