Måndagsblues.


10336824_10152004591325670_5843187847983637255_nAnfall är bästa försvar heter det. Det borde gälla måndagar också. Många suckar har fällts över denna dag som igentligen är början på något nytt. Något så nytt som en ny vecka, en ny möjlighet och något att invänta med spänt intresse. Ta fatt i måndagen istället. Kanske blir just denna måndag din bästa måndag på länge!
Men måndagen har fått oförtjänt dåligt rykte. Det är allmänt känt att många på söndagen suckar lite när de ser att klockan närmar sig kväll och natt mot måndag. “Jaha, då var det måndag igen…”
Kan det vara så enkelt att helgen varit för kort och att man inte hunnit göra allt det där som man bestämt sig för att göra, eftersom man tycker att man måste!
Söndag är vilodag, ett vedertaget begrepp. Handen på hjärtat, hur många efterlever detta? Att kunna sitta i soffan och göra absolut ingenting, förutom tankeverksamheten för den är ju ständigt pågående.
Det finns en allmän uppfattning i samhället att man ska hålla sig aktiv på alla plan för annars finns risken att man skulle ha det tråkigt. Det får absolut inte bli tråkigt. För många innebär det ett nästintill paniskt planerande, agendaklottrande, ringande och smstrafiken står som spön i backen. Och kanske någonstans på vägen så dubbelbokar man sig. Trippelbokar sig. På kvällen, kommer man hem och känner sig som en urvriden disktrasa. Man slänger sig i soffan i ren utmattning. Så stressigt det var! Först var det gymmet, sedan var det fika på sta´n med bästisen, efter det lite middag med familjen och som avslutning besöktes en av biograferna i staden med en påföljande flytande “fika” på någon pub i närheten. Till sist ville man vara lite nyttig och promenerade hem istället för att ta bussen. Men det tog längre tid än vanligt, man var så trött.

Med helgens aktiviteter i bakfickan vaknar man på måndagen och känner sig fullständigt urlakad. Vad var det som hände? Medan tankarna leker cirkus i huvudet försöker man ta sig samman och göra sig i ordning för måndagen. Många går till sitt arbete, andra besöker arbetsförmedlingen för att söka jobb men över hela samhället ligger en pyrande längtan till fredagen. “Det borde vara fredag hela veckan” tyckte en f.d. kollega till mig för många herrans år sedan. Jag funderade länge på det uttrycket och kom fram till att det i samhället kanske finns en inneboende lust till att motarbeta tråkigheten till varje pris. En slags Happening-narkomani? Det måste hända något, helst hela tiden? Kanske vi skulle behandla måndagen som om den vore fredag? Göra den lite festlig och inspirerande? Fånga Dagen – Carpe Diem.

Ja, när jag funderat klart på detta med fenomenet “Måndagsblues” och innebörden av det är måndagen slut då är vi redan inne på tisdag. (Veckorna går fort, speciellt när man blir äldre.)

Om måndagen, uttdrag ur Wikipedia, den fria encyklopedin. (Uppslagsverk på nätet.) :

“Måndag är första veckodagen som i Norden är uppkallad efter den fornnordiska guden Måne. Fornsvenska manadagher. På latin dies Lunae, Lunas dag, efter den romerska mångudinnan Luna.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s